Mirësevini, vizitor! [ Regjistrohu | Hyr

Bota e konsumit

Info-Treg 10/08/2014

Zgjerimi dhe përhapja e klasës së konsumatorit

Praktikisht shpenzimet e përditshme, numri i konsumatorëve, nxjerrja e mineraleve dhe hidrokarbureve, konsumi i mallrave dhe shërbimeve është rritur në mënyrë të qëndrueshme në vendet industriale për dekada të tëra dhe po rritet me shpejtësi në shumë vende në zhvillim.

Nga llogaritjet, tani ka më shumë se 1.7 miliardë anëtarë në “klasën e konsumatorëve”, gati gjysma e atyre të botës në zhvillim. Kjo mënyrë jetese dhe kulturë, që u bë e zakonshme në Evropë, Amerikën e Veriut, Japoni dhe disa vende të tjera të botës në shekullin e njëzetë është duke u kthyer në prirje globale këtë shekull të ri.

Në të gjithë botën, shpenzimet e konsumit privat, shuma e shpenzuar për mallra dhe shërbime arriti 20000 miliardë USD në vitin 2000, katërfish më e lartë se 1960.

Ndërkohë që të ardhurat rriten, njerëzit janë të prirur për të blerë artikuj konsumi që lidhen me prosperitet më të madh.

Në vitin 2002, 1.12 miliardë familje, pra rreth tre të katërtat e njerëzimit, blenë një set televiziv.

 

A është ky rezultat i rritjes së popullsisë?

Një pjesë e rritjes së konsumit global është rezultat i rritjes së popullsisë. OKB parashikon që popullsia e botës do të rritet me 41 për qind deri në vitin 2050, pra në 8.9 miliardë njerëz, me gjithë këtë rritje në vendet në zhvillim.

Kjo rritje kërcënon reduktimin e shfrytëzimit të burimeve nga efikasiteti i përmirësuar, si dhe fitimet në uljen e konsumit. Edhe nëse një amerikan mesatar ha mish 20 për qind më pak në 2050 se sa në vitin 2000, konsumi total i mishit në SHBA do të jetë 5 milion ton më i madh për shkak të rritjes së popullsisë.

 

Konsumatorët në të ardhmen

Një pjesë në rritje e klasës së konsumatorit global tani jeton në vendet në zhvillim. Kina dhe India arrijnë më shumë se 20 për qind të totalit global – me një klasë të konsumit të kombinuar prej 362 milionë Euro, pra më shumë se në të gjithë Evropën Perëndimore.

Vendet në zhvillim gjithashtu kanë potencialin më të madh për të zgjeruar radhët e konsumatorëve. Konsumatorët e Kinës dhe Indisë përbëjnë vetëm 16 për qind të popullsisë së rajonit, ndërsa në Evropë kjo shifër është 89 për qind. Në të vërtetë, në shumicën e vendeve në zhvillim klasa e konsumit është më pak se gjysma e popullsisë, duke lënë një hapësirë ​​të konsiderueshme për rritje.

 

Rritja në Kinë

Në vitin 2003, çdo ditë rreth 11.000 makina më shumë ecnin mbi rrugët kineze, gjithsej 4 milionë makina të reja gjatë 2003. Shitjet u rritën me 60% ​​nga viti 2002. Nëse rritja vazhdon me këtë intensitet, rreth 150 milionë makina mund të gjenden në rrugët e Kinës në 2015, pra 18 milionë më shumë se sa ishin në rrugët amerikane në vitin 1999.

 

Padrejtësitë globale

Njerëzit duhet të konsumojnë për të mbijetuar dhe më të varfrit në botë do të duhet të rritin nivelin e tyre të konsumit, në qoftë se duan një jetë me dinjitet dhe mundësi.

Ndërsa klasa e konsumit lulëzon, kontrastet e mëdha mbeten. 12 për qind e popullsisë së botës që jeton në Amerikën e Veriut dhe në Evropën Perëndimore është përgjegjëse për 60 përqind të shpenzimeve të konsumit, ndërsa një e treta që jetojnë në Azinë Jugore dhe Afrikë arrijnë vetëm 3.2 për qind të shpenzimeve.

Shoqëria e konsumit josh fort e mbart me vete shumë përfitime ekonomike dhe do të ishte e padrejtë të argumentohet se avantazhet e fituara nga një brez më i hershëm i konsumatorëve nuk duhet të mbarten nga ata që vijnë më vonë. Në të vërtetë, mungesa e vëmendjes ndaj nevojave të të varfërve mund të rezultojë në pasiguri më të madhe për më të pasurit dhe në rritjen e shpenzimeve për masat mbrojtëse. Nevoja për të shpenzuar miliardëa dollarë në luftëra, sigurinë e kufijve dhe ruajtjen e paqes, ndoshta është e lidhur me një mospërfillje për problemet e ngutshme sociale dhe mjedisore të botës.

 

Plotësimi i nevojave bazë për të varfërit

2,8 miliardë njerëz në planetin tonë luftojnë për të mbijetuar me më pak se 2 USD në ditë dhe më shumë se një miliardë njerëz nuk kanë ujë të pijshëm.

OKB raporton se 825 milionë njerëz janë ende të kequshqyer. Një person mesatar në botën industriale merr 10% kalori të përditshme më shumë sesa në vitin 1961.

 

Frenimi i dëshirave tona për t’u bërë të pasur

Nëse aspiratat e konsumit për kombet e pasura nuk mund të ngopen, perspektivat për konsumin kudo në botë do degradojnë dhe jeta në planetin planetin tonë do të jetë e zymtë.

Pavarësisht nga konsumi në rritje në botën në zhvillim, vendet industriale mbeten përgjegjëse për pjesën më të madhe të burimeve të botës së konsumit, si dhe degradimin global të mjedisit.

 

Konsumatorët e SHBA

Shtetet e Bashkuara, me më pak se 5% e popullsisë globale, përdorin rreth një të katërtën e burimeve të karburanteve fosile, gati 25 % të qymyrit, 26% e naftës dhe 27% e gazit natyror në botë.

Në vitin 2003,SHBA kishte më shumë makina se shoferë me patentë dhe automjetet sportive ishin më të shiturat.

Shtëpitë e reja në SHBA kanë qenë 38 % më të mëdha në vitin 2002, sesa në vitin 1975, edhe pse ka më pak njerëz për familje.

 

Problemet në ekosistem

Nëse nivelet e konsumit që njerëzit më të pasur gëzojmë sot përsëriten edhe në gjithë gjysmën e afërsisht 9 miliardë njerëzve që parashikohet të jetojnë në planet në vitin 2050, ndikim në furnizimin me ujë, cilësia e ajrit, pyjeve, klimës, diversitetit biologjik dhe shëndetin e njeriut do të jenë të rënda.

Ekonomitë e sotme njerëzore kanë më pak vëmendje për rezervat e prodhimit dhe konsumit. Ndër nënproduktet më të dukshme të padëshiruara të sistemit aktual ekonomik janë problemet mjedisore, si ndotja e ajrit dhe ujit dhe degradimi i peisazhit. Pothuajse të gjitha ekosistemet e botës janë pakësuar për të ndërtuar më shumë rrugë për njerëzit dhe shtëpitë e tyre, ferma, komplekse dhe fabrika. Organizata WWF, i cila mat shëndetin e pyjeve, oqeaneve, ujërave të ëmbla dhe sistemet e tjera natyrore, tregon një rënie 35 % në shëndetin ekologjik Tokës që nga viti 1970.

 

Ndikimet mjedisore të konsumit

Llogaritjet tregojnë se planeti ka në dispozicion 1.9 hektarë tokë biologjikisht produktive për çdo person për furnizimin me burime dhe që thithin mbetjet, por çdo person në Tokë tashmë përdor 2,3 hektarë në vlerë. Këto gjurmë ekologjike shkojnë nga 9.7 hektarë për amerikanët në 0,47 hektarë të përdorura nga popullsia e Mozambikut.

 

Problemi social i konsumit

Dështimi i pasurisë dhe konsumi shtesë për të ndihmuar njerëzit që kanë jetë të kënaqshme mund të jetë argumenti më i qartë për rivlerësimin tonë aktual për konsumin.

Individët shpesh përballen me shpenzimet personale, që lidhen me nivelet e rënda të konsumit: borxhit financiar,koha dhe stresi lidhur me të punuarit në mbështetje të konsumit të lartë, koha e nevojshme për të pastruar, për të përmirësuar, blerjet etj ose përndryshe do të ruajnë pasurinë, të cilat konsumi i zëvendëson me familjen dhe miqtë.

Ndjekja agresive e një shoqërie të konsumit masiv, gjithashtu lidhet me një rënie të treguesve shëndetësore në shumë vende, si obeziteti, krimi dhe sëmundjet e tjera shoqërore, që vazhdojnë të rriten.

Vlerësohet se 65 % e të rriturve amerikanë janë mbipeshë apo obezë, duke çuar në një humbje vjetore prej 300.000 jetësh dhe të paktën 117 miliardë USD në shpenzimet e kujdesit shëndetësor (për vitin 1999).

Në vitin 2002, 61 % e përdoruesve amerikanë të kartës së kreditit kishin një bilanc mujor mesatarisht 12.000 USD me interes 16 %, që shkonte deri në 1900 USD në vit, shifër kjo më e lartë se mesatarja e të ardhurave për frymë në të paktën 35 vende.

 

Konsumi dhe mirëqenia

Ekonomitë e konsumit masiv që ka prodhuar një botë të bollëkut për shumë njerëz në shekullin e njëzetë do të përballen me një sfidë tjetër në shekullin e ri: përqëndrimi jo në akumulimin e mallrave të pacaktuara, por në vend të kësaj në një cilësi të mirë të jetës për të gjithë, me dëme minimale mjedisore.

Avokatët e konsumit, ekonomistë, politikëbërësit, dhe ambientalistët kanë zhvilluar mundësitë krijuese për përmbushjen e nevojave të njerëzve dhe uljes së kostove mjedisore e sociale që lidhen me konsumin masiv. Përveç kësaj, për të ndihmuar individët të gjejnë ekuilibrin midis konsumit të lartë dhe të ulët, ata theksojnë më shumë mallrat e ofruara publikisht dhe shërbimet në vend të mallrave.

Qeveritë mund të riformatojnë stimuj ekonomikë dhe rregullora për të siguruar, që bizneset ofrojnë opsione të përballueshme e plotësojnë nevojat e konsumatorëve. Ata gjithashtu kanë një rol të rëndësishëm në frenimin e konsumit të tepërt, kryesisht duke hequr stimuj për të konsumuar.

 

Një rol i ri për konsum

Disa qeveri evropiane kanë zbatuar reformat e orarit të punës.

Vendet industriale mund të ndihmojë vendet me zhvillim të ulët në ndikimin e rritjes së konsumit, duke ndihmuar me adoptimin e teknologjive më të pastra, më efikase.

Qeveritë mund të frenojnë konsumin e lartë, duke hequr subvencionet ekonomike për çdo gjë, të cilat në total arrijnë rreth 1000 miliardë globalisht çdo vit.

Burimi: worldwatch.org

  

1225 herë e lexuar, 1 herë sot

  

  • Ndryshimi i çmimeve të shitjes së apartamenteve në Tiranë

    by në 29/09/2018 - 0 Komente

    ZONA I Zona 1/1 Kinema “Ali Demi”, fusha e sportif, fshati Shkozë, Depo e Ujit, ishte 98,000 lekë/ m2, bëhet 97,700 lekë/m2   Zona 1 /2 Poligrafiku, Shkoza, Uzina e Autotraktorëve, fshati Shkozë, Lanabregas, Linzë, Sauk, ishte 80,000 lekë/ m2, bëhet 78,000 lekë/m2   ZONA 2 Zona 2/1 Piramida, stadiumi “Qemal Stafa”, ishte 187,000 lekem2, […]

  • 7 rregulla që duhet t’i thyesh kur intervistohesh për punë

    by në 29/09/2018 - 0 Komente

    Intervistat mund të jenë argëtuese. Ata që kanë kaluar disa intervista e dinë se nuk ka pse të jetë një përvojë e vështirë dhe stresuese. Stigma që rrethon intervistën është se gjithmonë duhet të mendoni për të projektuar versionin më të mirë të vetes. Por, kur intervistoheni disa herë, mësoni se më shumë se çdo […]

20 shitjet e fundit

total